natuur activiteiten centrum

Een voorstel voor een bezoekerscentrum ingediend voor ontwerp competitie van Staatsbosbeheer voor de Oostvaardersplassen, ism Milou van Ham en Marc Holvoet. Het natuurpark is beperkt toegankelijk voor bezoekers tbv de flora en fauna. Het voorstel is deze beperking in beleving op te heffen. Dit gebrek aan contact met de werkelijke natuur wordt nadrukkelijk onder de aandacht gebracht bij de bezoeker door “de natuur” in het gebouw te trekken.

In de vorm van een cirkel geeft het centrum onderdak aan drie verschillende landschappen die terug te vinden zijn in het natuurpark. In het midden van de cirkel is het parkeer terrein in een boslandschap gesitueerd. Door een gesloten wand van takken en stammen aan de binnen zijde van de cirkel hebben de bezoekers geen idee waar zij zich bevinden en wat voor landschap er voor hun verborgen is. Eenmaal binnen kan genoten worden van de drie kunstmatige langschappen en tegelijkertijd contact hebben met de buiten wereld door het herten patroon glazen pui.

De route loopt wisselend tussen binnen door het gebouw en buiten over het dak. Dit verloopt van hoogte en maakt het daardoor voor de bezoeker mogelijk om soms zo ver je ogen kunnen reiken te genieten van het natuurpark Oostvaardersplassen.